martes, 12 de diciembre de 2006

Rússia, en el punt de mira

Ni suhi, ni sulfat de Tali: Poloni 210. Una substancia radioactiva ha dirigit totes les mirades cap a l'Est i amenaça en esdevenir la llavor de l'enverinament de les relacions entre Occident i la Federació russa.

I és que en plena crisi de les relacions entre la Unió Europea i Rússia pels desacords en el sector energètic, no hi podia haver un fet més contraproduent que les morts encadenades de la periodista Anna Politkovskaya i la de l'agent Litvinenko.

La presumpta implicació de l'Estat rus sembla òbvia, tenint en compte l'arrelada tradició en l'utilització de verí contra els seus enemics, per part dels serveis secrets russos. La quantitat de Poloni trobada és tanta que només pot haver estat fabricada en un laboratori nuclear, cosa que dirigeix les sospites cap la mateixa direcció. No obstant, el descontrol que existeix al país i la facilitat amb que es compren i venen elements nuclears, grups terroristes, màfies i fins i tot oligarques a l'exili podrien haver tingut accés a aquest material radioactiu (en podeu comprar pel mòdic preu de 69$ aquí .)

A Rússia, per la seva banda, aquest cas és vist com una maniobra per a desprestigiar el país i encaminada a dificutlar les relacions amb la Unió Europea .

Però Occident no es pot permetre aïllar l'Estat rus. Les grans potencies industrials necessiten el subministrament d'energia russa, així com també la seva influència positiva sobre l'Iran i els països de l'Orient Mitjà. Una prova irrefutable del creixent paper internacional d'aquest país. Així doncs, una congelació de les relacions amb aquest podria tenir unes conseqüències imprevisibles, tant a nivell econòmic com geoestratègic.

El Poloni, tot i que en grans quantitats causa danys als teixits, al sitema immunològic i a l'ADN, les particules alfa que el conformen es dilueixen a l'atmòsfera. L'affaire Litvinenko ha tornat a situar a Rússia en el punt de mira, però esperem que, com el verí, les tensions es dilueixin, Rússia accepti d'una vegada les regles del joc del sistema internacional i la Unió Europea recomposi les relacions amb aquest país.







0 comentarios:

Publicar un comentario

Suscribirse a Enviar comentarios [Atom]

<< Inicio